Conversem amb Meritxell Borràs sobre la seva estada a la presó, imputada pels fets de l’1 d’Octubre

TrobadaSiJ amb Meritxell Borràs

El 4 de desembre de 2017 Meritxell Borràs sortí del centre penitenciari madrileny Alcalá-Meco després d’haver estat internada, en règim de presó cautelar, durant 32 dies.  A canvi de la llibertat condicional, la jutgessa de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, imposà una fiança de cent mil euros que fou immediatament dipositada mitjançant el fons de la “caixa de solidaritat”, gestionada per les entitats cíviques. El 2 de novembre Lamela, avui esdevinguda flamant magistrada a la Sala Segona del Tribunal Suprem, havia adoptat totes les peticions de la fiscalia contra vuit membres del Govern català, entre ells Borràs, consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, i dictat presó provisional per tots els encausats, investigats pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència. La interlocutòria de la jutgessa justificava la dràstica mesura cautelar per “l’alt risc de reiteració delictiva i l’alta probabilitat que els querellats puguin alterar o destruir proves”. S’hi referia també a una possible fuga, atès el “poder adquisitiu dels acusats”. Inaudit.

34-dies-de-tardor-i-1-de-primavera

Meritxell Borràs consignà les seves vivències a Alcalá-Meco en un diari. Fa a penes uns dies ha vist la llum el llibre “34 dies de tardor i 1 de primavera” que és la transcripció pràcticament literal d’aquella crònica, escrita originalment només per ser llegida en el cercle més íntim. El volum inclou també el viatge a Brussel·les, convocada, com la resta del Govern, pel president Puigdemont, i la declaració a l’Audiència Nacional davant Lamela. Hi ha, a més a més, un episodi que, a diferència dels altres, transcorre durant la primavera: concretament el 24 de març, dia del seu casament. Davant l’eventualitat d’una sentència condemnatòria que l’engarjoli altre cop, ha optat per contreure matrimoni. Sols els cònjugues legalment casats tenen dret a participar en els vis-a-vis.

És inqüestionable la duresa del viscut. Borràs, que ha abandonat la política professional, diu haver après lliçons positives que la marcaran de per vida. La relació amb els seus fills s’ha afermat i ha nascut una profunda amistat amb Dolors Bassa, companya de cel·la tot aquest temps.

Divendres, 5 d’octubre, tindrem la immensa fortuna de poder conversar amb ella. La #TrobadaSiJ amb l’ex-consellera tindrà lloc al Pati de La Casa Elizalde (València, 302, Barcelona) des de les 7 de la tarda fins a 2/4 de 9 del vespre.

Hi haurà exemplars a la venda de “34 dies de tardor i 1 de primavera”.

Fes la teva inscripció a sij@sij.cat

T’hi esperem!