Conversem amb Eduard Voltas sobre la investidura presidencial i el full de ruta independentista

trobadavoltas2

Tot indica que les negociacions entre els partits independentistes per acordar la investidura presidencial i la restitució del govern s’estan desencallant i guanyant fluïdesa després de l’enuig causat per l’ajornament de la sessió d’investidura al Parlament dimarts passat. Ahir una delegació d’ERC va estar reunida a Brussel·les amb Carles Puigdemont i persones de la seva confiança. Aquest matí viatjaven a la capital comunitaria Carles Riera i Vidal Aragonés en representació de la CUP, i també els diputats de JxCat.

La impressió general és positiva perquè es constata la voluntat ferma de totes les parts que les converses arribin a bon port, i recuperar tan aviat com sigui possible el control de l’autogovern i les institucions, malmeses per la greu escomesa repressiva del 155. La Vanguardia avançava aquest matí una de les propostes sobre la taula: que l’Assemblea d’Electes (creada per l’AMI el 2016) fos qui investís a Puigdemont, però fonts del grup parlamentari de JxCat l’han desestimada. Les dificultats per concretar una fórmula d’investidura que permeti legitimar el president Puigdemont i enquadrar-lo en l’estructura institucional executiva sense arriscar legalment al president del Parlament i als diputats en llibertat provisional són evidents.

D’ençà es varen celebrar les eleccions del 21-D, el debat sobre la investidura presidencial i la restitució dels membres del govern ha monopolitzat l’atenció de l’opinió pública i els mitjans de comunicació, i ha tapat un altre debat, més de fons i de gran envergadura: quin és el full de ruta cap a la independència després de l’1-O i proclamada la República vint-i-sis dies després, el 27-O? L’acord entre els partits independentistes sembla orientat ara mateix a definir el QUI. Però, quins són els termes en discussió pel que fa al QUÈ i, sobretot, al COM?

Justament d’això parlarem amb Eduard Voltas, editor i professor de Periodisme a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (URL), en la propera Trobada de sòcies i socis de Sobirania i Justícia.

L’Eduard escriu en el digital El Món i també participa regularment en els debats del “Més 324”, el programa de Xavier Graset sobre l’actualitat política catalana al canal 3/24. Amb ell conversarem sobre les incidències de la investidura presidencial i la necessitat d’abordar al més aviat possible l’actualització del full de ruta cap a la independència. Serà divendres, 16 de febrer, de les 7 a 2/4 de 9 del vespre, a la Sala Carner (1er pis) de La Casa Elizalde (València, 302, Barcelona).

Inscripcions: monica.morros@sij.cat