Trobada anual de sòcies i socis de Sobirania i Justícia amb el conseller Josep Rull

Avui fa justament una setmana de la darrera visita de Mariano Rajoy a Catalunya. Davant d’un públic integrat únicament per membres i representants de l’elit econòmica catalana -amb notables absències-, donà a conèixer un pla d’inversions en infraestructures amb el qual el PP pretén desincentivar el procés independentista. L’anunci, inconcret i amb dotacions escadusseres, no ha estat, comprensiblement, capaç de suscitar massa adhesions. A Catalunya la credibilitat del govern espanyol, i confiança en el compliment dels seus compromisos, cotitza molt a la baixa.

Per si cal recordar-ho el dèficit fiscal que pateix el nostre país al si d’Espanya se situa, depenent de l’any, entre el 8 i el 10% (mètode flux de caixa), riquesa que se centrifuga a altres comunitats sota l’etiqueta de solidaritat interregional, i gràcies a la qual, per esmentar només un cas concret, el govern d’Extremadura pot gratificar fins a mil euros cada llar en concepte de renovació de mobiliari. Catalunya no només és objecte d’aquest drenatge permanent de recursos, sinó, a més a més, el percentatge d’inversions estatals en projectes d’infraestructures (9,5% l’any 2015) està molt per sota de la nostra aportació al PIB (19%) o pes poblacional (16%).

Per acabar-ho d’adobar, una part exorbitant de les inversions aprovades no s’implementa mai (71% d’obra executada el 2015). Dels dos plans d’inversions destinats a millorar la xarxa de Rodalies se n’ha materialitzat del primer (2008-2015) un 10%, i del segon (2014-2016) un 4%. Però la severa situació d’infrafinançament crònic de Rodalies no és l’únic greuge. Un penós i extens repertori l’acompanya. El bloqueig sistemàtic al corredor mediterrani, artèria logística crucial per l’economia catalana; les obres de desdoblament dels quaranta quilòmetres de via única ferroviària entre Tarragona i Vandellòs, iniciades fa quinze anys i encara inacabades; la segona variant de la N-340, punt negre en seguretat viària que segueix causant sinistres mortals; el fre deliberat als vols intercontinentals de l’aeroport del Prat en benefici de Barajas; i un llarg, llarguíssim, etcètera.

La precària situació catalana es contraposa, tanmateix, a les inversions, sempre pròdigues, que privilegien Madrid i que, mercès a l’inefable dogma radial, poden arribar a extrems faraònics. Sense anar més lluny, fa uns mesos Íñigo de la Serna, ministre de Foment, anuncià que l’estat es faria càrrec de totes les autopistes de peatge que han fet fallida a la capital espanyola, assumint una despesa que podria superar els 5.500 milions.

No obstant això, si en el referèndum d’autodeterminació que el govern s’ha compromès a celebrar al setembre es registra una majoria favorable al “sí”, Catalunya podrà disposar de les seves pròpies eines d’estat. Aquest nou escenari faria girar com un mitjó el persistent dèficit d’inversió i abandonament que pateixen les infraestructures catalanes, i que llasta no només la competitivitat econòmica del país, sinó sobretot la qualitat i viabilitat del seu sistema de protecció i benestar social.

Conversarem de tot plegat amb el conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull aprofitant la trobada anual de sòcies i socis de Sobirania i Justícia que celebrarem dimecres, 19 d’abril, de 2/4 de 7 a 2/4 de 9 de la tarda. Per l’altra banda, Joan Amorós, president de Ferrmed, ens posarà al corrent de les darreres novetats referents al corredor mediterrani (no massa encoratjadores, per cert), i Josep Amat, catedràtic emèrit de la UPC, ho farà en relació a l’energia, una de les infraestructures de caràcter més estratègic atesa l’actual situació política a Catalunya.

Hem demanat als nostres convidats una intervenció inicial per posar les principals idees sobre la taula i després obrirem el torn de paraula entre els assistents. Durant el debat se servirà un piscolabis consistent en:

Coca de pa amb tomàquet i pernil ibèric de Guijuelo
Bombó de foie amb poma caramel·litzada
Mini brioche d’escalivada amb formatge de cabra
Assortiment de canapès salats
Mini lioneses de nata amb xocolata calenta i copa de cava

L’acte és gratuït i obert a tots els membres de Sobirania i Justícia.

Inscripcions: monica.morros@sij.cat