Hem de ser més!

reinicia5_01_cat

Reinicia llança una proposta constituent – Ara
La Convenció Constituent posa fil a l’agulla – El Punt Avui
Presenten el projecte de convenció ciutadana – CCMA
CSQP se vuelca en la convención constitucional catalana – La Vanguardia
El derecho a decidir, el pilar de la Constitución catalana – El Periódico
La plataforma Reinicia presenta la seva primera proposta – VilaWeb
El dret a decidir es reinventa per construir la República – El Món
Les 10 claus per fer la Constitució Catalana – El Nacional

Dissabte passat es presentà al Paranimf de la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic (Universitat de Barcelona) el projecte de Convenció Constituent Ciutadana impulsat per 13 entitats, entre elles Sobirania i Justícia, sota la marca Reinicia Catalunya. L’auditori que estava ple a vessar acollí la proposta amb entusiasme la qual cosa, com és natural, ens omplí de satisfacció. Més, tenint en compte que el que mostràvem aquest dia havia estat el resultat d’un any i mig de treball col·lectiu, gratificant però també carregat d’enormes dificultats. Una d’elles, el repte del consens entre actors extremadament diversos pel que fa a mida, objectius i referents.

Hem pogut, però,  culminar la feina i presentar una proposta metodològica perquè a partir d’ara se la facin seva totes les entitats i persones a títol individual que vulguin participar en aquesta primera etapa d’iniciativa ciutadana del procés constituent. Mitjançant espais oberts de deliberació temàtica i després territorial es generarà, arreu la geografia catalana, un cabal de recursos el resultat del qual quedarà plasmat en dos documents de síntesi. Un llibre verd, que recollirà suggeriments de país que poden servir de guia per  a possibles desenvolupaments jurídics, i un informe constitucional, que identificarà elements de base, de potencial ús en la redacció de la futura constitució catalana. Ambdós seran presentats al Parlament. La Convenció Constituent Ciutadana crida a iniciar un procés constituent inclusiu, transparent, i plenament participatiu. Empoderar la ciutadania perquè col·labori en la presa de decisions polítiques és la veritable pedra de toc de tota societat avançada democràticament. És només en aquestes condicions que la Catalunya que ha de venir, la del segle XXI, serà un país millor, més just, més pròsper.

A desgrat que un segment important d’aquest primer nucli impulsor és independentista, el projecte té la vocació de sumar totes les forces agrupades sota el paraigua del dret a decidir per eixamplar, tant com sigui possible, la base social constituent. Per aquest motiu ens complagué especialment l’assistència de Joan Rigol, president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir; Lluís Rabell, president de Catalunya Sí Que Es Pot; Joan Josep Nuet, dirigent d’EUiA; i Teresa Forcades, cofundadora de Procés Constituent. També agraïm la presència dels membres del Consell Assessor de la Transició Nacional, Ferran Requejo, Joan Vintró i Enoch Albertí; del director de l’Institut d’Estudis Autonòmics, Carles Viver Pi-Sunyer; i de la directora general de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica del departament de Presidència, Dolors Feliu. Els think-tanks de CDC, Fundació CatDem; ERC, Fundació Irla; i EUiA, Fundació L’Alternativa; estigueren també representats pels seus respectius màxims dirigents: Joaquim Colominas, Josep Huguet i Adelina Escandell.

Foto 3

Foto 2Fotografies: Lluís Brunet